?

Ažurnost ni fotografija, temveč video prenos v živo

Ažurnost ni fotografija, temveč video prenos v živo
20 junija, 2019

Informacijski sistem za vodstveni kader

– Intervju z Marijo Kuhar –

Ga. Marija Kuhar je vodja oddelka razvoja finančnih programov v podjetju Grad d.d.. Že več kot 30 let se ukvarja z razvojem informacijskih sistemov za podporo poslovanja v realnem in javnem sektorju. V svoji dolgoletni karieri se je srečala s takšnimi in drugačnimi zagatami naročnikov, za katere je vedno našla primerno rešitev, a vendar so njena strast informacijski sistemi za vodstveni kader, čemur se je tudi teoretično močno posvetila že v času študija, kjer sta tako diplomska naloga z Univerze v Mariboru kot tudi MBA z Univerze v Kansasu povezani s to temo.

Ga. Kuhar, kaj so informacijski sistemi za vodstveni kader?

To so informacije na dlani. Ampak tekoče informacije, ki so potrebne nekemu direktorju oz. vodji, da sprejme določeno odločitev v hipu. To je v bistvu sistem oziroma računalniški program, ki vodstvenim kadrom omogoča neposredni dostop do vseh pomembnih podatkov za njihovo delo in odločitve, predvsem za odločitve, saj so odločitve in poteze ravno te, ki puščajo že v naslednjem trenutku posledice za podjetje in za pravo odločitev seveda potrebuješ prave podatke.

Govorite o pravih odločitvah in pravih podatkih. Če so odločitve prave, nam to vedno pokaže čas, ampak kaj so pa pravi podatki za vodstveni kader?

Dobro vprašanje! Na splošno, predvsem pa za direktorje in vodje je pomembno, da gre za žive podatke. Da to ni fotografija iz nekega določenega trenutka, ampak video prenos v živo, če se metaforično izrazim. Pomembno je, da lahko tisti, ki se odloča, v trenutku odločitve preveri dejansko stanje in se odloči na podlagi resničnih podatkov.

Ampak, a nam to konstantno ažuriranje podatkov ne vzame ogromno časa in energije, podaljša proces odločanja, v veliki meri obremeni zaposlene z neprestanim in sprotnim poročanjem?

Ne, če se lotimo zadeve pravilno. Če to počnemo ročno oziroma peš (smeh), torej neavtomatizirano, nam to sigurno vzame ogromno časa. Pa ne samo to, da vzame veliko časa in dela zaposlenim, rezultat tega dela je zelo kratkotrajen in je hitro pokvarljiva roba. Ko vam nekdo pripravi poročilo, je to že v naslednjem trenutku po predaji zastarelo. Če se vrnem na že uporabljeno metaforo, tu gre za fotografijo nekega trenutka, presek stanja na določen trenutek. Temu ne moremo reči ažurnost.

Ne vzame pa vam nič časa, če so vzpostavljeni avtomatizmi povsod, kjer je mogoče. Torej če pa avtomatsko črpate podatek iz izvora dogodka, potem je ta podatek pri vas takoj, je resničen in je tak, kot je v danem trenutku. Ni nobenega zamika med nastankom in pridobitvijo informacije. In točno to omogoča informacijski sistem za vodstvene kadre. Omogoča vpogled v vse dogodke, ki so se zgodili do tega trenutka, neodvisno od razpoložljivosti sodelavcev oziroma zaposlenih po posameznih službah. Vse podatke imate na dlani, brez obremenjevanja podrejenih.

Ali direktorji res potrebujejo vpogled v vse podatke in podrobnosti, ali je to sploh potrebno za njihovo delo in ne nazadnje ali imajo sploh toliko časa na voljo za analizo vseh teh podatkov?

Bom kar trikrat odgovorila z »ne« na to vprašanje (smeh). Direktorji za svoje delo definitivno ne potrebujejo vpogleda v vse podatke in podrobnosti, sigurno ne! Direktorji potrebujejo izvlečke, povzetke, ključne informacije. Vendar vse to bazira na celotni zgodbi, na vseh ostalih podatkih in če hočemo, da je plod zdrav, mora biti tudi seme zdravo. Čeprav so informacije za direktorje izvlečki, morajo biti prav tako pravi, torej sveži in dejanski. Poleg tega, vodja mora imeti vedno možnost preveriti določene informacije, sploh takrat, ko se želi v določeni točki poglobiti. In to je tista velika prednost informacijskega sistema, saj lahko vodja gre po celi verigi podatkov nazaj in naprej, brez da bi pri tem kogarkoli dodatno obremenjeval ali čakal. Tako kot pri vseh, je pri vodjah še toliko bolj cenjena ta dobrina časa. Saj veste, vodje neradi čakajo (smeh), pa tudi ne morejo si privoščiti preveč čakanja, saj je od njihovih odločitev celo podjetje odvisno in morajo delovati hitro, a kljub temu preudarno. Zato je pomembno, da dobijo hitre, prave in ravno pravšnje (ne preveč in ne premalo) podatke. Informacijski sistem jim ponudi prave, sveže in dovolj obširne podatke. Poleg tega pa program sam opravi analize, izračuna kazalnike, postavi predvidevanja in trende ter predlaga plane. To je zelo dragocen prihranek časa!

Gradov program Rubin je takšen informacijski sistem za analizo poslovanja in podporo poslovnemu odločanju, torej informacijska podpora za vodstveni kader, ki omogoča vpogled v ažurne podatke, analize in uporabne kazalnike.

Za več o programu Rubin klikni na POVEZAVO.


Naročite se na brezplačno predstavitev rešitve na

01 25 73 781 ali info@grad.si.


Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem prisluhnili in korektno svetovali. 

 

Copyright © GRAD d.d. 2017 | Piškotki | Splošni pogoji

Dizajn & Izvedba: Erpium.com