?

OPOMNIK – Skrajni čas za inventuro

17 novembra, 2022
Približuje se konec koledarskega leta in s tem tudi skrajni čas za inventuro osnovnih sredstev za leto 2022.

Ste že izvedli inventuro osnovnih sredstev za tekoče leto? Če je vaše poslovno leto enako koledarskemu in še niste izvedli inventure, je sedaj skrajni čas da to storite. Inventuro oziroma popis osnovnih sredstev se lahko opravi kadarkoli med letom, vendar je nekakšna ustaljena praksa večine podjetji, da se inventura izvaja proti koncu koledarskega leta, predvsem pri tistih podjetjih, ki imajo poslovno leto enako koledarskemu. Razlogi za to so predvsem pragmatični, saj se poslovanje takrat umiri in se lahko lažje posvetimo takšni nalogi, ki potrebuje veliko pozornosti, natančnosti in preudarnosti, nima pa neposrednega učinka na primarno dejavnost podjetja.


Inventura je popis dejanskega stanja osnovnih sredstev na določen dan in ugotavljanje razlik s stanjem, ki je razviden iz poslovnih knjig oziroma knjigovodskih evidenc. Pri tem začnemo s predpripravo, kar pomeni, da je vsa knjigovodska dokumentacija urejena in da so vknjiženi vsi knjigovodski dogodki do dneva izvedbe popisa. Temu koraku se lahko delno izognemo, če knjigovodske evidence redno in vestno izvajamo čez leto. V fazo predpriprave spada tudi natančen načrt poteka popisa in sicer kdo, kaj, kje, kdaj in s čim bo popisoval. Pri tem upoštevamo vse parametre, ki bi lahko vplivali na učinkovitost inventure. Treba je paziti, da se popis izvaja takrat, ko je obremenjenost udeležencev najmanjša in ko je aktivnost poslovnih procesov najnižja. Inventuro želimo izvesti tako, da je čim cenejša in da ne moti rednih delovnih procesov.


Inventura se lažje in hitreje izvede, če razpolagamo s pravimi orodji. Danes se inventure večinoma izvajajo elektronsko, s pomočjo črtnih kod in čitalcev. Znotraj širokega spektra Gradovih rešitev najdemo povezljivo rešitev za elektronski popis osnovnih sredstev – Žezlo Inventura.

Žezlo Inventura – Čitalec K2020

V kolikor si želite optimizirati vsakoletno opravljanje inventure osnovnih sredstev z našo rešitvijo za popis sredstev, vas vabimo, da povprašate po ponudni preko telefonske številke (0) 1/25 73 781 ali elektronskega naslova info@grad.si.


Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem prisluhnili in korektno svetovali. 


Copyright © GRAD d.d. 2017 | Piškotki | Splošni pogoji

Dizajn & Izvedba: Erpium.com